Známym rodákom z obce bol spisovateľ a kňaz Ján Andraščík

21.05.2011 Prešov

Lipovce 21. mája (TASR) – Prírodná rezervácia Kamenná baba, Lačnovský kaňon, Salvatoské lúky, minerálne pramene či jaskyňa ZLá diera, to všetko sú veci, ktoré sa vybavia človeku, ktorý navštívil, prípadne sa zaujímal o obec Lipovce.
Dedina leží v údolí pod Bachurňou v Prešovskom okrese a patrí k nej aj horská osada Lačnov, kde dnes trvalo žije len päť obyvateľov. Prírodné tiché prostredie a čistý vzduch sem láka hlavne turistov a chatárov.
Obyvatelia Lipoviec i okolitých dedín sa v minulosti zaoberali roľníctvom, chovali ošípané, príležitostne pracovali v lese, vyrábali šindle, laty a odkvapové rúry. Po druhej svetovej vojne tu bolo roľnícke družstvo a dnes poľnohospodárstvo reprezentuje hlavne chov oviec.
Starosta Peter Miženko uviedol, že v súčasnosti má obec 525 obyvateľov, nachádza sa tu základná i materská škola, rímskokatolícky kostol a niekoľko obchodov. Medzi obyvateľmi najviac dominujú priezviská Kolarčík, Hudák, Sedlačko, ale napríklad zastúpenie má aj Andraščík.
\"Tak sa volal aj náš najvýznamnejší rodák. Spisovateľ a teológ Ján Andraščík sa narodil v Lipovciach, pôsobil v Bardejove, kde napísal veľa známych diel, najznámejším je Šenk palenčeni. Svojimi dielami bojoval proti spoločenským neduhom a proti alkoholizmu,\" pripomína starosta. V budove obecného úradu sa nachádza a pamätná izba, kde sa nachádzajú písomnosti či predmety, ktoré upriamujú pozornosť na odkaz lipoveckého rodáka.
Starosta tvrdí, že financií síce nie je dostatok, ale obec sa ich na svoj rozvoj snaží získať z medzinárodných programov a eurofondov. Momentálne tu prebieha rekonštrukcia ciest, chodníkov, budovanie parkovacích miest, obnova parku a detského ihriska v rámci programu regenerácia sídel. Obec na tento projekt získala 400.000 eur.
Okrem toho finišuje aj rekonštrukcia kultúrneho domu, kde sa menila strecha, sociálne zariadenia, prístavba a okná. Starosta dodal, že obec na to získala 100.000 eur. Informoval, že z nenávratného finančného príspevku 15.000 eur poskytnutého z Nórskych fondov, sa podarilo zabezpečiť modernizáciu verejného osvetlenia, čo prinesie zásadné úspory elektrickej energie.
 

Vyberte región

mark